Livet till havs

Alla båtägare vet hur det är. Vintern är på väg och båten måste plockas upp ur vattnet. I samband med det är det en mängd rutiner som ska genomföras och de flesta av dem går inte att undvika. Men det finns sätt att underlätta arbetet. Vore det inte bra om din båtklubb gemensamt införskaffade tälthallar för medlemmarnas båtar?

Överraskande nog är det förhållandevis få båtklubbar som erbjuder sina medlemmar möjligheten att förvara sina båtar under vintern. Det tvingar många båtägare inte bara till att själva hitta lösningar utan gör också att mängder av båtar måste färdas kors och tvärs över landet i samband med årstidsväxlingarna. Det är synd. Det behöver knappast sägas att det innebär mängder av fördelar att kunna förvara båten i nära anslutning till båtplatsen. Inte minst blir det enklare när båten ska tas upp och läggas i vattnet. Med en kollektiv lösning för förvaringen minskar dessutom stöldrisken i och med att båtägarna kan göra gemensam sak i att övervaka båtarna.

båtar under presenningarUnderbart att äga båt – men inte problemfritt

Att ha en båt är för det mesta en välsignelse. Få saker är så fina som att kunna ta båten ut till en ödslig ö eller bara glida runt på havet under de tider på året då staden känns som allra hetast. Men du som har en båt vet också att det inte bara är ett liv på rosor. En båt kräver mycket omsorg och skötsel, inte minst i samband med att årstiderna växlar från varmt till kallt. Det enklaste sättet att förvara båten under vintern är om din båtklubb har en tälthall för alla som är medlemmar. Om den inte redan har det är det värt att fundera på fördelarna, till exempel:

  • Ni slipper täcka era båtar med presenning
  • Ni slipper montera bort motorerna
  • Ni behöver inte heller frakta båtarna kors och tvärs – ökad bekvämlighet samtidigt som det är bättre för miljön

Hallbyggarna i Jonsered (utanför Göteborg) har mer än ett halvt sekels erfarenhet av att leverera professionellt byggda tälthallar för alla möjliga typer av syften. Inte minst för att förvara båtar. Med mer än 17 000 färdigställda tälthallar under den tiden vet de precis hur man bygger ett bra skydd för alla typer av fordon.

blå presenningVissa rutiner är svåra att komma ifrån

Vissa delar av rutinerna inför vinterförvaringen är svåra att komma ifrån. Att tvätta och städa båten samt koppla bort batterierna bör du förstås göra även om du förvarar båten under de bästa förutsättningarna du kan finna. Det främsta skälet till att koppla loss batteriet, även om du förvarar båten inomhus, är för att minska brandrisken. Sedan sliter det på batteriet att stå att ladda ur alldeles oavsett om det förvaras varmt eller kallt, så det är ytterligare en fördel med att koppla ur det.

Om din båtklubb saknar gemensam båtförvaring så vet du vad du ska ta upp på nästa klubbmöte. Den här artikeln har förberett dig med de goda argument du behöver för att kunna propagera för att en kollektiv lösning med tälthallar är det bästa alternativet.

Stäng meny