Livet till havs

Många båtägare väljer att göra installationer i båten som kräver energi. Precis som i en husbil eller husvagn kanske du vill förbättra bekvämligheten. Vissa batterier är optimala för start, andra kan fungera som rena förbrukningsbatterier. Här kommer några tips för dig som letar båtbatterier.

Storleken på båten spelar givetvis in. Ju större båt, desto mer kapacitet krävs. Samtidigt blir stora och kraftfulla batterier väldigt otympliga. Ett litet och smidigt båtbatteri kan till exempel även användas för andra syften och enkelt lyftas ur båten. Hos https://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/batterier/bilbatterier/index.html finns flera prisvärda batterier i alla prisklasser.

Olika typer av båtbatterier

båtPrecis som för bilbatterier är det en stor fördel om de är underhållsfria och har lång livslängd. Utvecklingen har gått framåt och idag är det inga problem att hitta båtbatterier av mycket hög kvalitet. Helst ska båtbatterier vara stöttåliga och klara värme och kyla bra, eftersom det svenska klimatet kan bjuda på snabba omställningar. Det skadar heller inte om de är miljövänliga. Många båtägare föredrar nu AGM-batterier som förbrukningsbatterier. De kan leverera ström under lång tid och det går att få tag i produkter med 100 Ah eller ännu mer.

Dock fungerar de traditionella våta blybatterierna fortfarande väldigt bra för båtar. Där går det att hitta mångsidiga varianter som kan fungera både som startbatteri och förbrukningsbatteri. Dessutom är de prisvärda och blir därför ett bra alternativ för den med lite mindre storlek på plånboken. De kan fungera utmärkt som ett standardbatteri, särskilt för dig som bara åker båt då och då. Batterier får inte dumpas i havet. Se till att lämna in uttjänta batterier för återvinning.

Sist men inte minst finns moderna alternativ som litiumjonbatterier. De hör verkligen framtiden till på grund av sin mer avancerade teknik. Det gör att både vikten och storleken kan hållas nere. En annan fördel med batteritypen är att de laddas väldigt snabbt. Nackdelen är att priset även blir högre och de är också stöldbegärliga. Ett litiumjonbatteri kan dock vara en bra investering, eftersom de är enkla att använda för andra syften.

Stäng meny