Livet till havs

Säsongen går mot sitt slut men det sätter inte stopp för den som är sugen på en ny båt. Det går bra för båtbranschen och för dig som konsument finns det många spännande och prisvärda modeller att välja mellan.

Det spelar ingen roll om du har en mindre budget eller om du söker det modernaste alternativet på marknaden, det finns en båttyp för alla. Det som är fantastiskt med båtar är att de kommer i så många olika typer. De vanligaste typerna är segelbåtar och motorbåtar. Dessa kommer i flera storlekar där vissa lämpar sig för att ta sig över haven medan andra fungerar utmärkt som utflyktsbåtar över dagen. För det sistnämnda och för dig som söker en båt som passar att dra ut i skärgården med på semestern rekommenderar vi att kika den här artikeln av SvD. De visar sex olika båtar i varierande prisklasser som passar för semestern.

Båttillverkarna följer trenden med eldrivna fordon

Att båtbranschen går stadigt framåt är det inga tvivel om. Dagens Industri skriver om en förväntad ökning på försäljningen av nya båtar på hela 10–15 procent i år. En förklaring är den rådande högkonjunkturen, men också det fantastiska vädret vi fått erfara i Sverige i år.

Med ett ökat intresse för båtar krävs det innovation inom branschen. Detta är något som en finsk båttillverkare valt att satsa helhjärtat på. De har nämligen satsat på att ta fram en eldriven daycruiser och kallar den själva för ”havets Tesla”. I augusti sålde företaget sitt första exemplar och instegspriset på båten är hela två miljoner kronor. Värstingmodellen av båten klarar av att färdas upp till 80 sjömil på en laddning och därför perfekt för kortare semesterturer ute i skärgården. Precis som vid lanseringen av elbilar kan det nog dröja innan marknaden slår igenom ordentligt, men det är imponerande av det finska båtföretaget att våga ta klivet mot en miljövänligare båtupplevelse.

Stäng meny