Livet till havs

När du underhåller båten riskerar du att utsätta dig själv och dina kläder för starka medel, giftig färg och olja. För att skydda dig mot detta krävs det bra skyddsutrustning. Rätt kläder, munskydd och handskar är några saker du som båtägare bör investera i innan du börjar med båtvården.

Alla båtar behöver underhåll. Hur mycket beror på båtens storlek, material och typ av motor. Polering, vaxning och bottenmålning är något som de flesta båtägare gör varje år. Vid all typ av båtvård, exempelvis när du målar båtens köl, är det viktigt med skyddsutrustning för att undvika giftiga kemikalier. Här kan du läsa mer om den bästa skyddsutrustningen som du behöver när du ska fixa med båten.

”Oavsett om du ska mecka med motorn eller bottenmåla båten är det en god idé att dra på dig skyddskläder.”

Skyddskläder och munskydd

Vid all form av båtvård är det viktigt med rätt kläder och rätt skydd. Oavsett om du ska mecka med motorn eller bottenmåla båten är det en god idé att dra på dig skyddskläder. Detta är dels viktigt för att skydda dina vanliga kläder från färg och oljefläckar som kan vara svåra att få bort. Den främsta anledningen är dock att undvika att huden kommer i kontakt med farliga kemikalier som finns i många av produkterna som används vid båtvård. Munskydd är viktigt för att hindra att du andas in farliga kemikalier från produkterna. Färgen som används när du målar båtbotten kan vara giftig och innehålla kemikalier. I många fall är detta nödvändigt för att får bort påväxt på kölen. Detta ställer dock krav på att du använder munskydd för att hindra att du andas in den giftiga färgen när du målar båten. Glöm heller inte att skaffa ett par handskar. Bra handskar är en bra investering för båtägare. Dessa kan användas när du hanterar starka rengöringsmedel såväl som meckande med båtmotorn.

Stäng meny