Livet till havs

Vi närmar oss nollgradiga temperaturer och det innebär att sommaren och båtsäsongen är troligtvis över för det här året. Om du är båtägare är du säkert väl medveten om att hösten innebär att båten ska tas upp från vårt kyliga vatten.

Oavsett om du äger en segelbåt eller en liten eka bör de tas upp ur vattnet under vinterhalvåret då de inte längre är i bruk. Under vinterhalvåret har du möjlighet att reparera, städa och måla båten så att den hålls i ett bra skick och står redo inför nästa sommar.

Därför ska man ta upp båten

Det kan kännas bökigt och omständligt att år efter år behöva ta upp och sätta i båten. Ett repetitivt arbetsmoment som tar tid man hellre hade velat lägga på annat. Det är dock väldigt nödvändigt att faktiskt ta sig tiden av flera orsaker. För det första finns det en risk att din båtskadeförsäkring inte gäller efter den 15 oktober, vilket kan bli en dyr historia om något oväntat skulle ske med båten. Du bör dock höra med ditt försäkringsbolag om vad just de har för giltigheter.

Hur du ska ta upp båten beror på hur stor den är. En eka är lätt att dra upp för hand och sedan vända på. På så sätt kommer det inte in något vatten som samlas i båten. Större båtar däremot bör förvaras stabilt och skyddat. Många låter dem stå på en båtklubb medan andra förvarar båten på tomten. Vill du läsa fler tips och ta reda på vad som gäller kan du läsa det i den här artikeln.

Störst risker i början och slutet av säsongen

Att ta upp båten är inte helt riskfritt då det visat sig vara i samband med att båtarna tas upp som flest båtstölder sker. Det handlar om stulna motorer och inbrott. För drygt en månad sen skrev tidningen Mitt i Stockholm en artikel där de pratat med polisen om båtstölder. Enligt polisen bör alla båtägare vara uppmärksamma och medvetna om trenden som råder bland båttjuvarna. Det är inte enbart polisen som vill gå ut och göra folk observanta, nu har även ett försäkringsbolag gått ut med varningar till båtägare, skriver SVT. Enligt deras källa rekommenderas att installera spårsändare på båtmotorn. På så sätt kan en eventuellt stulen motor lokaliseras. Källan berättar även om ett fall då en stulen motor visat sig hamna i Litauen, och att ett polistillslag vid platsen kunde hitta ett 20-tal fler stulna motorer på platsen. Spårsändare är med andra ord en bra försäkring om man vill känna sig tryggare i att låta motorn sitta kvar på båten under vintern. Trots risken är det ingen anledning att inte ta upp båten – satsa istället på att hålla koll på båten när den ligger på land. Förvara inte heller värdesaker i båten under vintern utan ta med dig dessa hem så att de inte försvinner vid ett eventuellt inbrott. Vi på Tackel rekommenderar starkt att lyssna på både polisens och försäkringsbolagens råd, det sista en båtägare vill är att bli av med det som driver båten framåt.

Stäng meny